2010. február 7., vasárnap | By: tHs

Csíráztatás


Sacinak állandóan székrekedése van :(
Próbálnám elkerülni a gyógyszereket, így most az árpára találtam a google-n mint lehetséges megoldásra. Egyelőre csíráztatva fogja kapni, meg én is :)
A képen látható milyen az árpa az áztatás utáni első napon.

Egyesek szerint Tibetből, mások szerint Észak-Afrikából származik ez a gabona, de az biztos, hogy sok ezer éve alapélelmiszernek számít a világban. Tibetben a mai napig fontos táplálék, és állítólag a gladiátorok is nagy mennyiségben ették a hántolt árpaszemeket, mivel erőt adó, roboráló és idegnyugtató élelemnek számít. Tény, hogy könnyen emészthető és tápláló, ráadásul rengeteg hasznos anyagot tartalmaz, a gabonák közül az árpának a legmagasabb a mikro- és nyomelem tatalma. Sok benne a kálium, a kalcium, a magnézium, a cink és a foszfor, valamint az A-, a B1-, a B2-, a B6- és E-vitaminok. Magas rosttartalma előnyösen hat az emésztésre és a koleszterinszintre, kutatások szerint gyulladáscsökkentő és vizelethajtó hatással is bír.

A mai konyhában az árpa főként a rizst helyettesítheti, beltartalmilag nagyjából kétszer olyan értékes, mint a barnarizs. Az üzletekben gyöngyárpaként, hántolt árpaként (gersli), árpapehelyként és árpalisztként találkozhatunk vele (gluténtartalma miatt lisztérzékenyek ne fogyasszák!). Érdemes úgy készíteni, hogy még áztatás és főzés előtt szárazon kicsit megpirítjuk a szemeket, ettől még kellemesebb ízt kap. A pörkölt árpa egyébként remekül helyettesíti a kávét is, aki nem fogyaszt koffeint, annak érdemes kipróbálnia. Az árpamalátát szintén roboráló hatása miatt gyakran ajánlják kisgyerekeknek és szoptatós anyáknak is. A hántolatlan, tiszta árpát csíráztatni is érdemes házilag.

Elkészítésénél tudni kell, hogy jóval hosszabb főzési időt igényel, mint a rizs: legjobb, ha egy egész éjszakára beáztatjuk nagyjából háromszoros mennyiségű vízbe, majd 40-50 percig főzzük kis lángon. Ízesítéshez ugyanolyan fűszereket használhatunk, mint amiket a rizshez, töltelékekhez, levesekhez szoktunk. Készíthetünk belőle süteményt, fasírtot és levesbetétet is.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése