2011. december 28., szerda | By: tHs

Derékmelegítők varrása

Amikor én tini voltam, azok az idők jártak, hogy a deréknak bizony villanni kellett :D így az enyémnek is. Idősödvén rossz ránézni azokra a csajokra, akiknek kilóg a dereka. És a divat is azt diktálja, vigyázzunk magunkra :) Sok klassz derékmelegítőt lehet venni 2000-2500 Ft-os áron, de ennyiből meg is varrunk hármat legalább. Extra minőségű anyagból is kettőt.
Karácsonyra hasznos dolgokat szerettem volna készíteni, így miután mamamin is szóba került és egy felhasználó segítséget is adott hozzá, felvettem a listámra. Számolgattam tervezgettem, majd nagy nehezen az utolsó hét vége felé eljutottam a méteráruba. Megvettem a rugalmas pamutanyagot, igaz az olcsóbbikat a  kevert szálasat, mert bizony nekem kb. 12 derékmelegítőt kellett volna varrnom. Az olasz 95% pamut 5% elasztán elég drága volt, így abból majd csak apránként veszek. Hazafelé menet eszembe jutott, hogy azt nem is néztük, merre rugalmas az anyag. Volt egy rossz sejtésem, hogy csak egy irányba és persze nem arra, amerre nekem kellene. Így volt. Számításom tehát kudarcba fulladt, de úgy voltam vele, annyi lesz, amennyi jut...

1. fontos szabály tehát: FIGYELJÜNK, MERRE RUGALMAS AZ ANYAG!!!

Visszakerestem a mamain ezt a hsz-t (ezúton is köszönöm Szilvinek <3)

Ez alapján kezdtem el szabni-varrni, de a varrásnál nem volt világos, hogy melyik lyukon nyúljak be és hogy???!!! szóval nézelődtem még a neten.
Ezeket találtam: 


Ramimami leírása (ebben nem világos nekem, hogy az alja összevarrásánál merre kell elcsavarni!? ha valaki érti segítsen! )

És a számomra leghasznosabb:


Igazából az utoljára linkeltnél értettem meg, hogy hol kell benyúlni a másik végéért a csőnek :D viszont ő annyiban eltél Szilvi leírásától, hogy az először összevarrt hosszú résznél nem hagy lukat, azt a cső két végének összevarrsánál hagyja és ott fordítja ki, nekem ez a könnyebb verzió. viszont Szilvi szabása jobb, mert a varrásvonalak teljesen belülre esnek, nem az aljára. így ezt a kettőt gyúrtam össze.

Kell tehát szabnunk egy téglalapot, melynek a rövidebb oldala a derékmelegítőnk majdani magasságának kétszerese plusz varrásráhagyás. A hosszabbik oldala pedig a csípőbőség (nem kell ráhagyás viszont az anyag minimum erre legyen rugalmas)
A következő képeket és leírást Szilvitől idézem, remélem nem bánja:

Félbehajtod az anyagot:A és E csúcsot a C ponthoz, B és F csúcsot a D ponthoz. 

 Az így kapott téglalap GH oldala marad a csípőbőség, az IJ oldalon pedig Jelöld be a K pontot úgy, hogy a csípőbőségből kivonod a derékbőséget és osztod kettővel. ennyi cm-re az I ponttól van a K és ugyanennyire a J ponttól az L. Összekötöd a GK-t és a Hl-t. Ezen vonalak mentén vágd el az anyagot!
Ez azért kell, hogy a varrás a derékmelegítő belső oldalának közepére kerüljön és egyébként pedig kövesse a derék vonalát.

Ezután jön a varrás, amit a PalnetJune-ról másolok


1. Rugalmas öltéssel összevarrjuk a hosszú oldalt végig.
2. Benyúlunk a cső egyik végén is behúzzuk a másik végét a csőbe, hogy összeérjenek a végek:

3. Gombostűzzük é körbevarrjuk, de hagyunk egy kis rést, amin ki tudjuk fordítani:

Megvasaljuk és rejtett öltéssel bevarrjuk a lyukat:


Készen is vagyunk, az enyém ilyen lett, bocs a rossz fotóért, de a 14 hónaposom eltüntette a memóriakártyám, így csak telefonnal tudok fotózni :(
Nagyon gyorsan elkészül, vágjatok ti is bele nyugodtan!!!
Én ilyen anyagokból is fogok magamnak készíteni


1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!
Nagyon tetszik a blogod!!! Sok-sok hasznos dolgot találtam!
Üdv:
Monyó

Megjegyzés küldése